Jeg har fått forespørsel om å fortelle litt om gangen i det å bygge hus, gjerne da arkitekttegnet hus.
Det har gått litt i glemmeboka, men her kommer det altså.
Vi var helt grønne før vi begynte å bygge hus. Jeg ante ikke hvordan man skulle få tak i tomt en gang. Men litt etter litt steg kunnskapsnivået en del, og jeg anbefaler alle å lese seg litt opp, ringe til kommunen du bor i, spør og grav alle du tror kan ha noe kunnskap om temaet. Jeg hadde god nytte av Byggebolig, og der spurte jeg MANGE spørsmål. Her i området var det lite kommunale tomter til salgs, men vi var så heldig å dumpe oppi en tomt som var privateigd. Vi ringte rett og slett vedkommene som eigde tomten, og han var villig til å selge. Jippi!
Arkitekt
Så...hva gjør en nå? Vi hadde byggeklausul på tomten, men det var ikke noe stort ferdighusfirma som hadde klausulen, men en lokal byggherre. Han hadde ikke noe hus han kunne legge frem, så hadde vi jo lyst til å få et arkitekttegnet. Da fant jeg frem gulesider. Søkte på arkitektfirma og gikk inn på eventuelle nettsider og så hvilke prosjekt de hadde tegnet tidliger. Så ringte jeg rundt for å sjekke priser, noe jeg ikke hadde en fjern anelse om hva kunne koste. Ble heller ikke så mye klokere etter ringerunden, da prisene varierte fra 25.000 kr til 250.000 kr. Løsningen ble arkitektfirmaet Byggfirmaet vi skulle bruke benyttet seg av. Vi fikk en prisestimering på tegninger derfra og gikk i møte med de om ønsker og hvilken stil vi ønsket. Da hadde vi gjort oss opp meninger om hvilke behov som var et must og hvilke som vi ønsket om det var mulig. Det kunne være slik som kjølerom i nørheten av kjøkken, loftstue, stue som lå et plan lavere enn resten osv.
Vi hadde også vært på mange kjøreturer og gåturer der vi så på hus og tok bilder av de vi likte. Disse bildene viste vi arkitekten. Deretter ble tegninger tenget og nye møter satt. Vi forandret på noe, men ble veldig fornøyd med hvordan resultatet ble til slutt.
Hente in Anbud
Det neste steget blir da å hente inn anbud, og det mest spennende er jo å få pris fra Byggfirmaet. Siden vi hadde klausul, hentet vi ikke inn anbud fra andre Byggherrer. Noe vi kanskje burde gjort for å finne ut hvordan han vi skulle bruke lå i pris og for evt. for å presse prisene ned. Det jeg angrer mest på er at vi ikke brukte en uavhengig byggingeniør eller en konsulent som har greie på det meste, og som kan forhandle om pris, forhandle om andre urimeligheter, feil og mangler og samkjøre de ulike håndverkerne. Det kan koste litt, men jeg tror nok det er verdt hver krone, og en kan spare det inn også ved at de kan se hva som er urimelig dyrt og dermed forhandle lavere priser.
Annet enn byggherre som skal sette opp råbygget, isolere, gipse, liste osv. så må man hente inn anbud fra alt man ikke har tenkt å gjøre selv. Det mest normale er nok å hente inn anbud fra enten det gjelder arkitekttegnet eller ferdighus er:
-Entrepenørfirma som har med graving og opparbeiding av tomt å gjøre.
- Firma som driver med grunnmur/ Støpt plate på mark
- Elektrikere
- Rørleggere
- Murere/flisleggere
- Malere
Hent inn flere anbud fra hvert fag og sammelign. Det billigste er ikke alltid det beste. Sjekk også ut litt mer om bedrifte, seriøsitet, kapital osv. For å kunne sammenligne må en ha et sammenligningsgrunnlag. Gjør deg derfor opp litt tanker om hva du ønsker fra hvert firma, og skriv det ned. F.eks. hos rørlegger skriver en ned hva man ølnsker i de evt. rom. Dette kan en også gjøre med elektriker, men krever litt mer planlegging. Alikevel er det lurt for en kan ikke sammenligne totalt forskjellige anbud, samtidig som ting gjerne blir mer gjennomtenkt. Når en har fått inn anbudene må man sette seg ned og veie for og imot. Tiden firma bruker på å gi anbud kan variere veldig, men ca 1 mnd er normalt. (Var iallefall.) Få skriftlige anbud og kontrakter, vurder fastpris kontra timepris på det du kan.
Kranselag.
Økonomi
Når anbudene begynner å tikke inn kan en også bedre sette seg opp et budsjett. Ha med en romslig diverse-post for det er mye en ikke tenker på om man er fersk i gamet. Søk også litt rundt på nettet og på Byggebolig, der kan en finne gode forslag til budsjett. Bankene vil gjerne ha et budjsett på huset som skal bygges npr de skal gi lån. Prøv å få et lån som ikke er byggelån, da byggelån har høye renter. Vi hadde byggelån! :(
Det er også ofte mye som frister når man bygger hus. Ofte vil man oppgradere på de ulike tingene. En vil gjerne ha en litt dyrere trapp, litt finere kjøkken, ekslusive fliser, flottere spotter, designservanter og armaturer osv osv. Regn på kronene, finn ut hva du vil og kan ta deg råd til, og hva du enkelt kan oppgradere senere. det er jo lettere å skifte ut et armaturer senere enn en hel trapp. En må gi og ta litt...iallefall måtte vi det!
Administrere det hele
Når man velger å bygge arkitekttegnet hus har man ofte ansvaret for det administrative selv. En kan også velge å la arkitektfirmaet, ta seg av innhenting av anbud og å dra litt i trådene når det gjelder å samkjøre alle aktørene. Som nevnt tidligere så ville jeg brukt en uavhengig bygningeniør til å gjøre dette. Når vi begge var i 100% jobb, og hadde en liten en som krevde sitt, så var det nok å henge fingrene i, og personlig synes jeg å administrere alt dette ble iallefall en 50% stilling på toppen av alt det andre. Det er mye jobb!
Jeg måtte snakke med teknisk etat i kommunen, som er et kapittel for seg selv, rørleggere, byggherre som kunne være vanskelig til tusen, elektrikere, pluss, pluss, pluss. Fikk f.eks. telefon fra rørlegger, som hadde fått telefon fra kommunen om at vi ikke kunne ha kjeller for huset lå for høyt i f.h.t rør. Da forandret jo huset og arealet seg betraktelig, og panikken steg. Måtte i pausen på jobben ringe til teknisk etat og høre hva dette var, og om vi ikke bare kunne heve huset en halvmeter....jo det hadde han jo ikke tenkt på...fikk telefon fra byggherre som omtrent sa at han ikke kunne bygge på grunnmuren vår for den var så skjev (noe som viste seg at var overdrivelse de lux). Mye kjekt ved å bygge hus. Mange, mange overraskelser som dukker opp, og ikke nødvendigvis av det positive slaget...heller tvert om. Men kan jo hende vi har vært ekstra uheldige...
Få en fremdriftsplan. Helst kontrakt på ferdigdatoer, og få møter med alle aktørene samtidig da det er mye som må samkjøres. det var lite samarbeid mellom de ulike håndverkerne våre, så vi måtte alltid være mellomleddet, noe som kan være slitsomt. Dette kan en unngå med slike møter. Få avklart ting på forhånd!
En overraskelse var også at vi måtte ha alt klart så tidlig. Alt måtte være tenkt gjennom. Hvor skal tv'en stå, hvor skal sofaen være, hvor skal komfyren og oppvaskmaskinen stå, tykkelse på gulv, belysning, you name it. En måtte ha innredet hele huset i hodet sitt før en i det hele tatt hadde begynt å bygge det, noe som er vanskelig for et ungt par som omtrent ikke klare forestille seg hvor stor en 28 kvm stor stue er i virkeligheten. Så hent også inn tilbud og få tegninger av kjøkkeninnredning og bad så snart som mulig.
Egeninnsats
Som oftest er det rom for egeninnsats enten man velger ferdighusfirma eller arkitekttegnet hus. Vi tok i utgangspunktet på oss veldig mye, og noe ble senere gitt videre til fagfolk, som f.eks flislegging og sparkling (og maling av tak). Sparkling var det værste jeg noen gang har gjort tror jeg...skikkelig møkkajobb, og vanskelig å få fint selv. Aldri mer! Fant fort ut at vi måtte få proffe til å gjøre dette. Ellers er å legge parkett, male vegger, montere kjøkken greie ting å ta på egeninnsatsen. Vi gjorde også en del mer, men med hjelp av god familie og venner. Se dine muligheter ditt utviklingspotensiale, men også dine begrensninger. ;)
Det var det jeg kom på i farten...Tar gjerne i mot spørsmål om det er noen....
Ha en fin helg!
11 kommentarer:
Tusen takk! Dette var helt super info!
heisann :)
Dette var nyttig :) Kan jeg spørre forsiktig om ca pris på bygget i ferdig tilstand?
Mvh Bea
Huset med garasje kom rett under 3 mill totalt. Da har vi hatt en god del egeninnsats. Så var det i 2008 og vi har ikke fulgt alle de nye kravene som en må i dag. :)
Finner ikke kommentaren her, men til deg som lurte så har vi ikke noe særlig skråtomt. Den er så og si flat. Og huset er vel på ca 250 kvadrat.
Tusen takk, dette var kjempenyttig! :-)
Hei, takk for et flott innlegg om å bygge arkitekthus. Vi er i tegneprosessen nå, og venter på fasade. Spennende og skummelt. Kom dere virkelig rett under 3mill ? Gjorde dere mye selv for å få til den prisen?
Hei Ragne!
Ja vi gjorde MYE!
Graving, grunnmur, murarbeid trappehus, litt sparkling, mye maling, legging av parkett, Garasje, innredning av kjeller, all planlegging og innhenting av anbud, koordinering av håndverkere osv. osv.
Så var dette i 2008, så det er andre priser nå.
Huset med garasje kom rett under 3 mill totalt. Da har vi hatt en god del egeninnsats. Så var det i 2008 og vi har ikke fulgt alle de nye kravene som en må i dag. :)
شركة مقاولات بالرياض
تغليف اثاث
شركات نقل العفش بالرياض
شركة تنظيف خزانات بجدة
شركة تخزين اثاث بجدة
شركة تنظيف شقق بجدة
مؤسسة رش المبيدات حشرية بجدة
شركة تنظيف خزانات بالرياض
مصر عملية المرارة بالمنظار
مكافحة حشرات الفراش بالرياض
I will forward this post to him
https://decor-ksa.com/gateway-doors/
https://decor-ksa.com/iron-internal-doors/
https://decor-ksa.com/iron-external-doors/
https://3kary.com/property-status/apartments-for-sale/
شركة عزل صوت بالرياض
وتنفيذ ديكور بالرياض وأفضل مصمم تصميم وتنفيذ ديكورات بالرياض - شركة تشطيبات داخلية بالرياض-شركة تشطيبات خارجيه بالرياض-شركة تشطيب فلل بالرياض - اسقف معلقة - جبسنبورد – ارضيات
شركة كاميرات مراقبة بالرياض افضل شركة كاميرات
اجذب المزيد من الزبائن إلى مطعمك من خلال تصاميمه الفريدة من نوعها. نتميز بكوننا من أفضل شركات التصميم الداخلي في الرياض
Legg inn en kommentar